Буське управління водного господарства

П`ятниця, 19.04.2024, 18:16

Вітаю Вас Гість | RSS | Головна | | Реєстрація | Вхід

Головна » 2018 » Січень » 30 » день болота
10:01
день болота

 

2 лютого - Всесвітній день водно-болотних угідь.

 

2 лютого – Всесвітній день водно-болотних угідь. Святкування цього дня започатковано 2 лютого 1971 року згідно з рішенням Конвенції про водно-болотні угіддя, що мають міжнародне значення , головним чином як середовище існування водоплавних птахів. Конвенція відома під назвою "Рамсарська" за назвою міста заснування – Рамсар, що в Ірані. Цього року Конвенція відзначає свою 45 річницю.

Згідно зі статтею 1 Конвенції , під водно-болотними угіддями розуміють райони маршів, боліт, драговин, торфовищ або водойм – природних або штучних , постійних або тимчасових , стоячих або проточних , прісних , солонкуватих або солоних , включаючи морські акваторії, глибина яких не перевищує шість метрів.

Тема цьогорічного Всесвітнього дня водно-болотних угідь – "Водно-болотні угіддя для нашого майбутнього " .

Мета заходу – привернути увагу до важливого значення водно-болотних угідь для забезпечення сталого розвитку людства у майбутньому , а саме :

  • для забезпечення прісною водою, очищення та фільтрації поверхневих вод, поповнення водонасосних горизонтів ;
  • для підтримки сільського господарства рибальства ;
  • джерело відновлювальних природних ресурсів для народних промислів, будівництва та опалення ;
  • мають значні оздоровчі ресурси та використовуються для відпочинку ;
  • зберігають біорізноманіття та екологічну рівновагу ;
  • пом’якшують вплив штормів і повеней та захищають берегову лінію від руйнування ;
  • зв’язують вуглець (виступаючи "світовою холодильною установкою") , продукують кисень та допомагають у боротьбі зі змінами клімату.

Яке значення відіграють водно-болотні угіддя для жителів нашого району ? Ми всі пам’ятаємо посушливий та маловодний 2015 рік, коли в багатьох криницях пропала води. З чим це пов’язано і як це зв’язано з водно-болотними угіддями ? Водно- болотні угіддя важливі для забезпечення населення прісною водою, очищення та фільтрації поверхневих вод, поповнення водоносних горизонтів. Вони також являються акумулюючи ми ємностями для накопичення талих вод та дощових паводків. Площа водно-болотних угідь на території нашого району становить – 755,07 га, в тому числі : на території Кутівської с/р – 49 га, Соколянської с/р – 311 га, Яблунівської с/р – 74 га, Чанижської, Боложинівської- 60 га, Олеської с/р – 28 га, Чанижської с/р – 35 га, Утішківської с/р – 42 га , інші – 156,07 га.

У 2018 році Державне агентство водних ресурсів України планує спрямувати зусилля на удосконалення нормативно-правового регулювання та створення ефективної системи управління водно-болотного угіддями , організацію моніторингу за станом водно-болотних угідь та екологічних освітньо виховних заходів із залученням установ природно-заповідного фонду і заінтересованих сторін. Реалізація на практиці пріоритетів щодо поліпшення збереження водно-болотних угідь можлива лише за умови об'єднання зусиль усіх державних та недержавних установ та організацій , всього населення країни. Сподіваємося , що Ви приєднаєтеся до нас і зробите свій внесок у збереження та відтворення надзвичайно цінних для нашого майбутнього водно-болотних угідь !

 

 

Буське управління водного господарства

 

 

Переглядів: 410 | Додав: KSPlog | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Ім`я *:
Email *:
Код *:

Форма входу

Категорії розділу

новини [6]

Пошук

Календар

«  Січень 2018  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031

Друзі сайту

Статистика


Онлайн всього: 1
Гостей: 1
Користувачів: 0